HŐSZIGETELT FA SZERKEZETŰ TÉLIKERT

A mai kicsit „műanyag” világban egyre többen ismerik fel újra a hagyományos értékeket ezáltal a több ezer éve bevált építőanyagok szépségét, hasznosságát, emberközelségét.
Cégünk tulajdonosának örök szerelme a fa mint anyag ( talán ez köszönhető eredeti szakmájának az asztalosságnak is ) ezért megkülönböztetett figyelemmel készítjük el a faszerkezetű télikerteket.

Egy klasszikus télikert fából s üvegből készül.

VISSZATÉRŐ KÉRDÉS – hogyan akadályozzák meg, hogy a faanyag vetemedjen, repedjen?
Válaszunk a modern gyártási technológiában rejlik, mit az alábbiakban részletezünk:

A BSH egy rétegragasztott gerenda, aminek esztétikai és mechanikai tulajdonságai a modern építészet egyik legkedveltebb szereplőjévé tették. Rendkívül erős gerenda, ami a fenyő technikailag történő szárításának és összeragasztásának eredménye. Szépségét, letisztultságát a fa hibáinak kijavításával érik el (a nagy gyantatáskákat, göcsöket és kéregzárványokat kiszedik).

Az utóbbi években a környezettudatosság és a fenntarthatóság fényében a hazai építészetben a fa, mint építőanyag újra előtérbe került. A gerenda pedig mindig is az egyik legnagyobb értéknek számított, hiszen a megfelelő fa megtalálása nem könnyű feladat. A legjobb minőségű alapanyagoknak akár évszázadok is kellhetnek, mire elérik a szükséges méretet, de legalább is hosszú évek. A mai rohanó világban ez természetesen már nem fér bele, elő kellett állni egy gyorsabb, biztosabb megoldással.
Emellett a legtöbb esetben a gerendák nem látható helyen vannak, hiszen a mennyezet vagy vakolat eltakarja azokat. Viszont bizonyos építészeti megoldásoknál éppen a faanyag kerül kihangsúlyozásra. Az ilyenkor nagy az elvárás velük kapcsolatban: fontos a teherbírás, a tartósság, és természetesen az esztétikus megjelenés. A BSH gerendák mindezekre tökéletes megoldást biztosítanak.

Hogyan készül a rétegragasztott gerenda?

A BSH gerenda több fa rétegre vágott törzsének alig látható, színtelen enyvfugával való összeragasztásával készül. Ragasztás előtt a rétegekett 12-18%-os víztartalmúra szárítják. A faanyag térfogatváltozását, a vetemedést és a repedezéseket ennek a technikának a segítségével kerülik el. A rétegelt kialakítással és a gyenge pontok kiejtésével a hagyományos fűrészárunál és a tömör fánál nagyobb szilárdságú és feszültségmentes építőanyagot kapunk.
Érdekesség: nem feltétlenül köztudott, hogy a faanyag tűz esetén természetes tulajdonságainál fogva kiszámíthatóbb, biztonságosabb konstrukció, mint egy acélszerkezet. Ilyenkor ugyanis lassítja a beégést az, hogy a teherbíró mag körül faszénréteg képződik.

Cégünk a több évtizede bizonyított minőségben bízik, ezért a MILESI – Olasz gyártmányú – felületkezelő rendszert használja mind a szerkezeti anyagok, mind a nyílászárók felületkezelésében melyet a műhelyünkben végzünk.
Egy réteg impregnálás 1 réteg vastaglazúr és egy réteg fedőlakk.
Így tudjuk garantálni, hogy az első tíz évben – hacsak valamilyen romboló hatás nem éri – biztosan nem kell újra festeni ( pontosabban lazúrozni ) a későbbiekben is elég ötévenként finoman átcsiszolni és egy fedőréteget rákenni.

milesi

TETŐSZERKEZET

A tartógerendák – szarufák – 14 x 8 cm es ( fenztiekben ismertetett ) rétegragasztott BSH gerendákból készülnek.

tetőszerkezet

A faszerkezetű télikert tetejének burkolását kétféleképpen tudjuk vállalni.

1., -zsindelyezéssel vagy alumínium korcolt lemezzel

ez esetben a szarufákat alulról hajópadlóval burkoljuk, felé kőzetgyapot szigetelés amit 18 mm es
OSB lappal burkolunk, erre ragasztjuk rá a zsindelyt vagy csavarozzuk fel a korcolt lemezt

2., – üveggel ( szinte csak azzal készítjük 😊 )

– 5 + 5 mm es biztonsági üveg
– az üveg jellegéből kifolyólag tökéletesen átengedi a fényt
– napos órákban felerősíti a nap melegét ( ez az év 10 hónapjában kimondottan kellemes, a nyári kánikulákban viszont érdemes védekezni ellene valamilyen árnyékolással )
– az időjárás függvényében az üveg ( akárcsak egy ablak ) bepiszkolódik, a tető szerkezetet olyan masszívra gyártjuk, hogy biztonsággal fel lehet mászni rá egy létra segítségével, és el lehet végezni a takarítást ( átadáskor ezt személyesen meg is szoktuk mutatni )
– az üveg és a szerkezet közé gumiprofilt helyezünk, ami tökéletes vízzárást biztosít
– az üvegtáblákat felülről egy gumírozott alumíniumprofillal rögzítjük a szerkezethez
– törés esetén ( még nem fordult elő, csakis a szerelés közben a mi hibánkból ) könnyen bontható és az új üveg visszaszerelhető
– az üvegre ( belülről ) lehetőség van egy napfényszűrő fólia felragasztására ( mi végezzük ) ami jelentősen megnöveli a napos órákban a komfortérzést

– NYÍLÓ
– TOLÓ
– BUKÓNYÍLÓ
– BUKÓTOLÓ – egy télikert esetében ahol fontos a minél nagyobb tér, talán ez a legpraktikusabb

ROTO VASALATOK SZERELVÉNYEK

A stuttgart mellett található leinfelden – echterdingeni központú Roto egy 84 éve alapított német vállaltcsoport, mely az évek során megbízható globális vállalt lett. A Roto a kezdetektől a következő elveket követi mindennapi tevékenysége és a partnerekkel való együttműködése során: innováció, minőségorientáltság, pontosság és megbízhatóság.
Mi az évtizedek alatt meggyőződtünk arról, hogy a felsorolt értékek nem pusztán marketing fogások, hanem a gyakorlati életben is megállják helyüket, ezért döntöttünk a használatuk mellett.

fa télikertroto